Mitä kaikkea kaamoksen keskeltä voi löytää?
Olen kuullut monen ihmisen puhuvan, että pimeä vuodenaika Suomessa ilman lunta on kaameaa aikaa. Olen myös itse ajatellut niin. Koko ajan on masentavan pimeää eikä sää houkuttele ulos kuin harvoin, jos valoa sattuu olemaan näkyvissä. Marraskuun sää on viime vuosina piinannut meitä usein jopa monta kuukautta. Tämä mahdollisesti pitkä marraskuu on taas saavuttanut meidät tänäkin vuonna. Kaamean kaunis kaamos on täällä.
Mitä jos kaamosaika olisikin se kuukausi, jolloin nautitaan olemisesta, ei tekemisestä.
Jäin miettimään, miten tästä ajanjaksosta voisi ajatella toisin. Olisiko mahdollista löytää jotain valonpilkahdusta tästä pimeimmästä vuodenajasta? Onhan kuitenkin niin, että tämä aika on meillä koettavana joka vuosi, joko pidempänä tai lyhyempänä marraskuuna.
Mitä jos kaamosaika olisikin se kuukausi, jolloin nautitaan olemisesta, ei tekemisestä. Kun ei huvita tehdä mitään, niin käperrytään sohvannurkaan ja tehdään olo niin mukavaksi kuin se on siinä mahdollista. Ja ihan luvan kanssa!
Jos marraskuu (oli se sinulla sitten mikä kuukausi tahansa) olisikin lempeä kuukausi, jolloin saa olla ihan rauhassa. Ennen sähköä, pimeään vuodenaikaan oli pakko olla rauhassa, koska pimeässä ei voinut tehdä paljon mitään. Elimistömme on kuitenkin edelleen samanlainen kuin tuolloin, joilloin luonto ohjasi enemmän voimien keräämiseen, kuin jatkuvaan touhottamiseen.
Olen lukenut, että on olemassa ihmisiä, jotka toivottavat marraskuun avosylin tervetulleeksi. Heidän mielestään marraskuu on kaikkein paras vuodenaika, koska se ei esitä vaatimuksia. Se on kuukausi, jolloin ei tarvitse tehdä mitään erityistä. Ei tarvitse tehdä puutarhatöitä, eikä vielä edes suunnitella niitä, ei tarvitse kaivaa talviurheiluvälineitä esiin, ei tarvitse säilöä kauden tuotteita, ei tarvitse nauttia hienosta säästä, ei tarvitse paljon edes siivota, koska lika ja pöly ei juurikaan näy.
Voisiko marraskuu olla armaskuu?
Mitä jos tämä vuodenaika olisi ihan vain sinua varten? Jos tuntuu vaikealta löytää uusia näkökulmia marraskuuhun niin tässä muutamia poimintoja mitä voi kokeilla uusien ajatusitujen istuttamiseen.
Mielikuvaharjoittelu: Anna itsesi unelmoida sellaisesta maisemasta, jossa sinun on erityisen hyvä olla. Anna kehon ja mielen tuoda mielikuva suljettujen silmiesi eteen. Huomaa, että mielikuva voikin olla jotain muuta kuin se, jonka odotit ilmestyvän. Nautit kaikesta siitä, mitä siellä on kaikilla aisteillasi, näe, kuule, tunne, haista ja maista. Kun elävöität tämän matkan itsellesi näin, niin aivot luulevat, että todella olet siellä ja saat kaikki ne hyödyt kehoosi, joita saisit ollessasi oikeasti tällä matkalla.
Voimalause: Laadi itsellesi sopiva lause, joka antaa sinulle voimia, toivoa tai jotain muuta mitä tarvitset marraskuuhun ja toista tätä lausetta riittävän usein. Lause voi olla voimia vievän ajatuksesi tai tunteesi vaakakupin toinen, ehkä myönteinen puoli. Esimerkiksi ”marraskuussa saan levätä ja antaa akkujeni latautua”. Sanoilla on paljon voimaa. Voimme saada aivomme uskomaan sen mitä sanomme, kun toistamme lausetta riittävän paljon.
Lukeminen: Lue kirjoja tai lehtiä joista saat mukavaa, jännittävää ja mielenkiintoista ajateltavaa. Lukemalla voit paeta pimeyttä ja samalla innostua ja tulla hyvälle tuulelle. Lukemalla voi päästä mielikuvamatkalle menneeseen, tulevaan, aitoon kohteeseen tai tarinaan.
Musiikin kuuntelu: Musiikin avulla voi purkaa kehosta ja mielestä tunteita ja ajatuksia tai löytää takaisin niiden tunnelmien äärelle, joista nauttii. Lempikappale, uusi musiikkilöytö, inhokkibiisi, kaikki nämä aiheuttavat reaktioita kehossa ja mielessä ja antautumalla kaikenlaiselle musiikille voi löytää uusia näkökulmia, vanhoja hyviä tunnetiloja, voimaa ja virtaa tai jotain muuta. Anna itsellesi mahdollisuus yllättyä musiikin voimasta.
Sosiaaliset kontaktit: Marraskuu on hyvää aikaa olla yhteydessä ystäviin tai sukulaisiin ja vaihtaa kuulumisia kun on kerrankin aikaa jutella.
Tunnelmasta nauttiminen / meditointi: Pimeässä voi tunnelmoida kynttilän valossa, takkatulen äärellä, olla kuten nuotiopiirissä liekin liikettä tutkien. Tämä voi olla meditointia parhaimmillaan. Voit kääriytyä lämpimään peittoon, nauttia musiikista ja elokuvista, lämpimästä juomasta ja hyvästä syömisestä ja vaikka muistoista valokuvia katsellen.
Sisälläolemisen hyödyntäminen: Onko nyt sopiva hetki purkaa energiaa tehden sisällä niitä asioita, joita ei muulloin viitsi tehdä, kuten kaappien siivous ja ylimääräisten tavaroiden raivaus ja vienti kierrätykseen, rikkinäisten tavaroiden kunnostus tai vaikka hyllyjen uudelleen järjestely ja valokuvakirjojen tekeminen. Meillä on usein paljon asioita, joita ei raaski tehdä muina vuodenaikoina, kun on mukavampaa tekemistä. Tekemättömien asioiden hoitaminen tuottaa aivoille uskomattoman paljon mielihyvää, oli ne sitten vaikka kuinka pieniä tekoja tahansa.
Listasta tulikin jo aika pitkä. Täytyy olla siis tarkkana, ettei marraskuukin luiskahda suorittamisen puolelle, niin kuin monilla meistä arki helposti menee.
Listasta tulikin jo aika pitkä. Täytyy olla siis tarkkana, ettei marraskuukin luiskahda suorittamisen puolelle, niin kuin monilla meistä arki helposti menee. Tilanteiden ja tunteiden hyväksyminen on kaikkien olotilojen muutoksen lähtökohta. Mitä jos siis vain toivottaisimme kaamoksen tervetulleeksi ja katsotaan mitä tapahtuu. Ainakin tiedämme jo entuudestaan sen, että tästä on menty yli ennenkin. Kuukauden päästä on jo kevätpuoli ihan ovella. Mitä jos juuri nyt antaisimme itsellemme vain luvan olla ja luottaisimme siihen, että keho ja mieli ohjaa meitä juuri sellaisen olotilan ja toiminnan luo mikä on hyväksi meille juuri tässä hetkessä. Oli se sitten mitä tahansa.
”Sanotaan, että millään täällä elämässä ei ole muuta merkitystä kuin se minkä me itse sille annamme. Voimme siis itse päättää, minkä merkityksen annamme marraskuulle. Joku ehkä nauttii pimeyteen kääriytymisestä ja kiroaa sen samalla, voidakseen sitten nauttia sitäkin enemmän valosta. Joku toinen pakenee pimeyttä kirjojen ja elokuvien pariin. Kolmas käpertyy itseensä ja nauttii pimeyden tuomasta rauhasta. Mitä valitsemmekin, voi olla hyvä että teemme sen tietoisesti ja että säilytämme tämän niin tärkeän hallinnan tunteen. ” (Lainaus kirjasta 100 kirjettä, Rita Ahvenniemi)
Voisiko marraskuu olla armaskuu?
Mari
Kehocoach – Lupa olla